Home Museum Locatie Over ons Publicaties / Expo Fotogalerij

 

 

Wetenschappelijk onderzoek

Museum Het Zotte Kunstkabinet richt zich op de studie van de schilderkunst van de Zuidelijke Nederlanden tussen 1500 en 1650 met een focus op de satirisch-moraliserende thematiek.
Het is niet toevallig dat voor deze schilders en hun zotte thematieken is gekozen. De historische locatie 't Vliegend Peert waarin het instituut gevestigd is, fungeerde in de zestiende eeuw als spil voor de productie van dit soort schilderijen en grafiek.

 

16e eeuw:

Meesters als Jheronimus Bosch en Pieter Bruegel staan hierbij centraal, maar ook minder bekende schilders als Jan en Frans Verbeeck, Jan Mandyn, Jan Massys enz…behoren tot de kern van het onderzoeksgebied.

 

17e eeuw:

In de eerste helft van de zeventiende eeuw trekken begaafde schilders als Adriaen Brouwer en Joos Van Craesbeeck deze satirisch-moraliserende lijn door. Ook de studie van deze meesters en hun navolgers is een prioriteit van het centrum.

 

 

Advies:

Het centrum staat open voor alle openbare instanties, organisaties of particulieren die advies willen inwinnen wat betreft de authenticiteit en/of conservatie van de kunstwerken die mogelijk dateren uit deze periode en die zij beheren of in hun bezit zijn.
Naast de gespecialiseerde bibliotheek beschikt het centrum voor dit onderzoek tevens over een technisch wetenschappelijk instrumentarium.

 

 

Tentoonstellingen:

Eén van de hoofdobjectieven van het Museum Het Zotte Kunstkabinet is het tonen van de resultaten van deze research aan een groot publiek onder de vorm van tentoonstellingen. Realisaties met grote internationale belangstelling waren de tentoonstellingen De Zotte Schilders (2003), Mayken Verhulst (2005), en de bijhorende wetenschappelijke publicaties.

 

 

Affiliation:

Het Museum Het Zotte Kunstkabinet is aangesloten bij de internationale wetenschappelijke vereniging voor musea en vorsers Historians of Netherlandisch Art (HNA).

 

 

Home Museum Locatie Over ons Publicaties / Expo Fotogalerij