Home Museum Locatie Over ons Publicaties / Expo Fotogalerij

 

 

het historisch monument

 

  en zijn bewoners

 

Monument

Het pand is gelegen in n van de middeleeuwse hoofdstraten van Mechelen dicht bij het oude centrum. De funderingen verwijzen naar een eerste bebouwing omstreeks 1350. Het huidige interieur is ontstaan tussen 1480 en 1580. De rocaille straatgevel heeft in 1772 de middeleeuwse houten voorgevel vervangen. Binnen vindt men nog originele elementen uit de zestiende eeuw zoals de gothische schouw en in de renaissance kamer een zeer fraai plafond met unieke sculpturen.

 

 

Artistieke bewoners

Het Vliegend Peert is gans de zestiende eeuw bewoond door kunstenaars. In deze periode was de straat trouwens een artistiek centrum. En van de belangrijkste bewoners is Mayken Verhulst (circa 1518 - 1599). Zij zal huwen met de schilder Pieter Coecke van Aelst en wordt de schoonmoeder en mentor van Pieter Bruegel de Oude en opvoedster van zijn beide beroemde zonen Jan Brueghel de Fluwelen en Pieter Brueghel de Helse. Zij staat in de kunstgeschiedenis bekend als n van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars uit de zestiende eeuw. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft het belang aangetoond van de rol die ze speelde in het leven en werk van Pieter Bruegel.

 

 

 

 

Het Vliegend Peert en de Sint-Katelijnestraat zijn gelegen in het centrum van Mechelen, nabij de Sint-Romboutstoren in de nabijheid van ruime stadsparkings en probleemloos te bereiken met het openbaar vervoer (stopplaats De Lijn Wollemarkt).

 

 

Home Museum Locatie Over ons Publicaties / Expo Fotogalerij